Sveio-høvdingen som ga navn til Island

Visste du at det var en vikinghøvding fra Sveio som ga navn til Island?

På slutten av 800-tallet bodde vikinghøvdingen Floke Vilgerdson innerst i Viksefjorden i Sveio. På denne tiden styrte kong Harald Hårfagre, og han la sterke bånd på både folk og eiendommer. Floke var i opposisjon til kongen, og bestemte seg i 869 for reise bort, og satte kursen mot det folketomme landet han hadde hørt om som het Gardarhom. Før han dro fikk han bygget en varde på neset der Ryvarden fyr i dag ligger. Floke-varden ble Norges første kjente sjøseilingsmerke, og navnet Ryvarden viser til ”varden mellom ryger og horder”.

Floke hadde trollet kraft i tre ravner som viste ham vei til det nye landet. Etter en hard tur kom Ramna-Floke med følget sitt til Bardastrand på Gardarholm. I følge tradisjonen var Ramna-Floke en av de første som kom til landet, og han ga det navnet Island for senere å slå seg ned for godt.

Historien om Ramna-Floke kan besøkende på Ryvarden fyr oppleve i den gamle løa, der tekst, illustrasjoner og bakgrunnsmusikk gir et levende inntrykk av vikingtid i Sveio.

Hele regionen var sentral under vikingtiden, og fornøyelsesparken ”Thors rike” på Bjelland i Sveio er tenkt å ha vikingtiden som tema. Håpet er at parken kan være realiserbar i 2019.

Mer info om Ramna-Floke og Ryvarden fyr: http://www.fyr.no/fyrene/fyrene-sor/hordaland/529-ryvarden-fyrstasjon?showall=&start=1